Kdo má nárok na porodné? Jak, kdy a kde o porodné zažádat?

zobrazeno 25185×

Vložil(a): Adrianita, 7. 11. 2016 10.52

Porodné je jednorázový sociální příspěvek, který novopečená maminka nebo tatínek dostane po porodu prvního dítěte či dětí, a druhého dítěte. Porodné vyplácí stát a má pokrýt náklady související s narozením potomka. Jaká je výše porodného pro rok 2016 a 2017? Kdo má vlastně na porodné nárok? A co když se vám narodí více dětí? Jak a kde si o porodné zažádat? Pojďme se na to podívat zblízka.

Porodné bylo naposledy změněno v roce 2015. Od té doby platí stejné podmíny, které si v článku přiblížíme.

Porodné je jednorázový sociální příspěvek, který žena (případně otec, nebo osoba, která převzala dítě do péče) dostane po porodu prvního dítěte či dětí a druhého dítěte. Prvnímu dítěti stát jednorázově přispěje 13.000 Kč, druhému už jen 10.000 Kč. V případě narození dvojčat či vícerčat je to 23.000 Kč. Tato částka má pokrýt náklady související s narozením potomka.

Do ledna 2011 měly na porodné nárok všechny rodičky, v současnosti je to ale jinak.

Kdo má nárok na porodné?

Nárok na porodné máte, pokud příjem rodiny či matky samoživitelky za poslední čtvrtletí před porodem byl nižší než 2,7 násobek životního minima rodiny. Do rozhodného příjmu nepočítejte rodičovský příspěvek ani přídavek na dítě, počítá se tam ale podpora v nezaměstnanosti či invalidní důchod. Za rodinu se považují rodiče dítěte žijící ve společné domácnosti, nezáleží na tom, jestli jsou nesezdaní či manželé.

Pojďme se na to podívat v číslech: Rodina složená z matky a otce čekající první dítě nesmí mít čistý příjem vyšší než 20.817 Kč. Rodina, která pečuje o dítě do 6 let a čeká druhého potomka, nesmí mít příjem vyšší než 25.515 Kč. Matka samoživitelka čekající první dítě nesmí mít čistý příjem více než 13.176 Kč. Pokud čeká dítě druhé, nesmí její průměrný měsíční příjem přesáhnout 17.874 Kč.

Pozor! Porodné se vyplácí jen na první dvě živě narozené děti. Já sama mám dcerku a nárok na porodné jsem neměla. S druhým dítětem zřejmě nárok mít budu, ale u třetího už bych nárok neměla, i kdybychom splňovali podmínky. Stejně tak pokud máte doma dítě a narodí se vám dvojčata, dostanete porodné jen 10.000 Kč (bez ohledu na to, zda jste u prvního dítě na porodné nárok měla nebo ne).

Další podmínkou pro nárok na porodné je, aby žadatel byl občanem ČR nebo měl v ČR trvalý pobyt či měl trvalý pobyt v některém ze státu EU.

Jak zažádat o porodné

O porodné je třeba zažádat na kontaktním pracovišti Úřadu práce v místě vašeho bydliště. Žádat můžete kdykoliv po porodu. S sebou si vezměte průkaz totožnosti, rodný list dítěte či dětí a doklad o výši čtvrtletních příjmů. A vyplněnou žádost o porodné. Všechny potřebné formuláře si můžete vyzvednout na Úřadu práce nebo stáhnout z internetových stránek, např. Ministerstva práce a sociálních věcí.

Čerpat porodné můžete i v případě, pokud dítě adoptujete. Podmínkou je, že dítě není starší jednoho roku. Splňovat ale samozřejmě musíte i ostatní podmínky ohledně výše příjmů a životního minima, stejně jako jiní rodiče. Když následně přijmete do trvalé péče druhé dítě – opět do jednoho roku věku – smíte porodné čerpat i na něj. Kdyby se vám pak ale narodilo další (v pořadí už celkově třetí) dítě nebo byste další dítě adoptovali, porodné už znovu nedostanete. I tady platí dvě a dost.

 

Maminky, měly jste či budete mít nárok na porodné? Jaký máte názor na to, že na porodné nemají nárok všechny rodiny? Budeme rády za vaše všechny postřehy! Můžete se zapojit také do diskuze Porodné.

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Diskuze k této stránce (72 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Minnie, 15. 1. 2021, 23.26

U prvního a druhého dítěte nám to vyšlo

u nás to vyšlo jen u prvního dítka.

nárok na porodné jsem měla jen u prvorozeného syna.

mikjana, 31. 5. 2020, 6.51

Tak tady se do toho nevlezeme ani náhodou, Takže porodné nebude.

Romanka40, 28. 11. 2019, 4.40

Mame 2 deti a o par korun nam to nevyslo

Žofinka

Žofinka, 22. 6. 2018, 6.29

Tak u nás nic

Zdeňka S., 25. 5. 2018, 18.03

My jsme dostali jen u druhé dcery, teď u třetího už nemáme nárok...

mckvak, 7. 7. 2017, 17.50

U nas skoro nikdo

Misha Maxíkova Lišková, 23. 6. 2017, 22.03

Samoživitelka.... asi si každy představuje něco jiné. Já s přítelem čekám mimi...moje druhé už mám 7letého syna z předešleho vztahu. Nežijeme ve společné domácnosti to až po narození malé a na úřadu mi řekla, že když bude v RL uveden je to jedno... tak budu mít nárok nebo ne...přijem pritele je 11000,- ja mam HN

jkubeso, 23. 6. 2017, 21.30

U prvního jsme nedosáhli, na druhé nám asi přispějí, když se rodičovský příspěvek nepočítá

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů