Zánět středního ucha u dětí

sledováno 1× zobrazeno 30218×

Vložil(a): Jana N., 3. 5. 2016 12.59  (aktualizováno 27. 1. 2018 11.06)

Zánět středního ucha se nejčastěji objevuje u dětí mezi šesti měsíci a třemi roky. Většinou jde o komplikaci rýmy nebo jiného virového zánětu horních cest dýchacích. V prvních letech života jej prodělá aspoň jednou téměř každé dítě. Jak dítěti ulevit a jak jednat, když už k zánětu středního ucha u dítěte dojde?

Jak vzniká zánět středního ucha?

U většiny dětí se zánět středního ucha rozvine jako následek nachlazení. Malé děti nemají dostatečně vyvinutou imunitu, a proto jsou náchylnější k virovým onemocněním horních cest dýchacích a s tím často souvisejícího zánětu středního ucha.

Další důvod je anatomický. Eustachova trubice, která spojuje nosohltan a střední ucho, není u nejmenších dětí zcela vyvinutá a neplní proto dobře svou ochrannou funkci.

Nejnáchylnější skupiny dětí

Nejvíce ohroženou skupinou dětí jsou děti navštěvující jesle nebo školku, protože jsou tam vystaveny většímu množství infekcí od ostatních dětí. Dětem krmeným umělým kojeneckým mlékem vleže na zádech hrozí zatečení malého množství mléka do Eustachovy trubice, a z toho se také může zánět středního ucha vyvinout. I když lékaři neznají příčinu, mají zánět středního ucha častěji chlapci než dívky. Děti vystavené pasivnímu kouření mají nejen zvýšené riziko zánětu středního ucha, ale také respiračních infekcí, zánětů průdušek, zápalu plic a astmatu. Sklon k zánětům středního ucha je dědičný, proto u dětí, jejichž rodiče nebo sourozenci trpěli na záněty středního ucha, je vyšší pravděpodobnost onemocnění než u dětí, v jejichž rodinách se toto onemocnění nevyskytovalo.

Příznaky zánětu středního ucha

  • Bolest uší (ucha) – starší dítě dokáže místo bolesti určit, menší děti si s pláčem sahají na uši, okolí ucha je citlivé a může být oteklé. Bolest se může zvyšovat během krmení (sání z lahve nebo prsu), protože sání a polykání mění tlak ve středním uchu.
  • Teplota – zánět středního ucha je často doprovázen horečkou (obvykle v rozmezí 38 až 40 stupni Celsia).
  • Výtok z ucha – v některých případech vytéká z ucha žlutavá tekutina nebo hnis. Výtok nastává v případě, že dojde k perforaci (proděravění, prasknutí) ušního bubínku.
  • Zhoršení sluchu – tekutina za ušním bubínkem někdy způsobuje zhoršení sluchu.

Jak dítěti ulevit

Jako prevenci při bolení oušek můžete kápnout jednu kapku bylinných kapiček Audiron do každého ouška. Zabírají rychle a jsou dobré i při opakované rýmě. Také můžete použít např. Eukalyptový sprej, který se stříká volně do prostoru a usnadňuje dětem dýchání. Na snížení teploty a zmírnění bolesti je možné také podat Paralen, nebo jiný přípravek, který běžně používáte.

Dítěti můžete ulevit hned v začátku příznaků zánětu. Použijte speciální ušní kapky, např. Otobacid. Pravidelně čistěte dítěti nosní dutinu. Větší děti pokud smrkají, měly by smrkat opravdu často, tak aby byl nosohltan průchodný a Eustachova trubice byla provzdušněná. Někdy je i u větších dětí lepší, pokud použijete nosní odsávačku a pak nosní kapky. Přes den často aplikujte spej do nosu se solí (např. Sterimar nebo Physiomer), na spaní ale použijte kapky nebo sprej, které sníží otok nosní sliznice (např. Nasivin). Hodně větrejte, místnost na spaní by měla být chladná, a dítě by mělo ležet s hlavou ve vyvýšené poloze.

Homeopatika

Při vodnatém výtoku z nosu i uší je dobré podávat Kali muriaticum. Pokud jsou výtoky žluté voskové konsistence, dítě je mazlivé a plačtivé, pak použijte Pulsatillu. Když je dítě vzteklé, neovládá svoji bolest podávejte Chamomillu. Na zánět spojený s vysokými horečkami Belladonu. Pro podrobnější vysvětlení a rady máte možnost kontaktovat v sekci Poradny naše homeopatky.

Očkování

Pro úplnnost přidáváme informaci, že lékaři jako další možnost prevence nabízí očkování proti bakterii Streptococcus penumoniae, což je nejčastější původce opakovaných středoušních zánětů. Očkuje se očkovací látkou Prevenar, pojišťovna na toto očkování přispívá, pokud dítě necháte naočkovat už ve třech měsících věku. V tom případě ale dostane celé 4 dávky. Druhou možností je nechat dítě naočkovat až kolem 2 let věku, resp. s nástupem do kolektivu. V tom případě dostane dávku jednu. Ale pozor, i když vaše dítě bude očkováno, není pravidlo, že nebude zánětem středního ucha trpět. Mnoho zánětů ucha je virového původu, proti kterému očkování nepomůže. Vakcína je učinná jen na některé kmeny (asi třináct), je jich ale asi 90 různých typů.

Kdy kontaktovat lékaře

Pokud domácí léčba nezabírá, teplota trvá nebo se zvyšuje na 39° Ceslia, vyhledejte odborného lékaře, který zvolí vhodný postup léčby. Dítě, u kterého je podezření na zánět středního ucha, by měl lékař vidět vždy. Lékař provede tzv. otoskopii, prohlédne pomocí speciálního zrcátka ušní bubínek a zjistí změny způsobené zánětem. Pokud se hnisavý zánět neprokáže a jedná-li se pouze o jeho počínající fázi, předepíše lékař ušní a nosní nebo analgetické kapky. V případě hnisavého zánětu se provede propíchnutí bubínku. Po zákroku se dítěti hned uleví.

Léčba zánětu středního ucha

Jedná -li se o počínající zánět, lékař obvykle předepíše ke zmírnění bolesti u dítěte ušní kapky. Pokud už se jedná o zánět a nedošlo k samovolné perforaci bubínku, může lékař v některých případech provést tzv. paracentézu, tedy propíchnutí bubínku, a tím uvolní tlak nahromaděné tekutiny ve středním uchu. U rozvinutého hnisavého zánětu jsou předepisována antibiotika. Uvádí se, že odborné propíchnutí bubínku lékařem je lepší, než když bubínek samovolně praskne, protože se jizva po samovolném prasknutí hojí hůře. Někdy se jizva po samovolném prasknutí bubínku nemusí plně zhojit, což vede často ke chronickému středoušnímu zánětu a dalším komplikacím.

Po provedené paracentéze je nutné intenzivní lokální ošetřování. Doporučuje se opakovaně výplachovat zevní zvukovod vlažnou borovou vodou v závislosti na intenzitě výtoku sekretu ze středouší, během prvních 3 dnů však alespoň 5x denně.

Pomůže odstranění nosní mandle?

Nosní mandle je umístěna v zadní části nosohltanu, vypadá jako převrácená polovina vlašského ořechu. Při opakovaných zánětech nosohltanu tkáň nosní mandle zduří, zduřelá nosní mandle vede ke ztíženému dýchání nosem, a tím se zhoršuje ventilace nosními průduchy.

Dítě dýchá postupně jen ústy, vdechuje neohřátý a suchý vzduch. Děti v noci špatně spí, často chrápou, bývají unavené a mají opakované rýmy komplikované středoušními záněty. V takovém případě je po posouzení odborným lékařem ORL odstranění nosní mandle na místě, vyžaduje-li to zdravotní stav. Pozor ale, pokud se nosní mandle odstraní před třetím rokem dítěte, potom většinou doroste. Na zvážení je jistě i fakt, že nosní mandle mají svou funkci a pokud je odstraněna, může se její absence projevit jinde.

Otužování, posilování obranyschopnosti

Otužujte své dítě, aby se frekvence nemocnosti horních cest dýchacích co nejvíce snížila, dbejte na dostatečnou rekonvalescenci po nemoci, posilujte obranyschopnost svého dítěte (konzumací ovoce a zeleniny, nebo podáváním přípravků na posílení imunity). Vhodný je také pobyt na horách nebo u moře. Dbejte na to, aby dítě smrkalo.

Vlastní zkušenost

Syn s nástupem do školky začal trpět opakovaně záněty středního ucha. Rýmu měl skoro pořád, chrápal a byl nedoslýchavý. Nástup zánětu byl vždycky rychlý v noci bolest a odjezd na pohotovost na ORL. První zánět ucha praskl doma, další mu píchali na pohotovosti. Vždy byl zánět v akutní fázi. Nikdy si před tím nestěžoval během dne, že by ho bolelo ouško, neměl teplotu. Při posledním zánětu jsme byli u prarodičů. Navštívili jsme jinou pohotovost, než obvykle. Službu konající lékař mu bubínek nepíchl, ale předepsal kapky Otobacid. Podle mého názoru mu tento postup nepomohl. Syn stále naříkal bolestí, měl horečky a po pár hodinách mu ouško prasklo. Nakonec náš doktor ORL doporučil vyndání nosních mandlí, aby ulevil trvale zduřené nosní sliznici a aplikaci gromet do uší, aby se vyrovnal tlak ve středouší a zamezilo se hromadění tekutiny. Syn byl stále nedoslýchavý. Přemýšlela jsem dlouho, jestli operaci absolvovat nebo ne. Teď máme téměř třičtvrtě roku po operaci. A musím říct, že synovi pomohla. Hnisavou rýmu měl od té doby jednou, když jsme jí měli doma všichni. Sem tam má drobnou rýmu, kterou během pár dní vyléčíme. A slyší jako rys :-)

 

A jaké jsou vaše zkušenosti se záněty středního ucha u dětí? Co vašim dětem zabírá? Předejte své cenné zkušenosti ostatním maminkám.. Jistě je ocení, stejně jako my. 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
4

Pojmy použité v článku:

  • Eustachova trubice

    trubice, která spojuje nosohltan a dutinu středního ucha a umožňuje tak vyrovnávání tlaku na obou stranách bubínku

  • otoskopie

    vyšetření vnějšího ucha a bubínku

  • paracentéza

    propíchnutí bubínku

Diskuze k této stránce (41 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Dudu, 13. 12. 2021, 9.10

Já jsem měla zánět středního ucha jako malá, možná jsem chodila ještě do školky a tehdy byl ve vedlejší vesnici léčitel, pamatuju si, jak mi rukama jezdil kolem uší a světe div se, přestalo to bolet a od té doby žádný problém s ušima nemám. Na tyhle věci obvykle nevěřím, ale tehdy to zabralo.

Evka2, 12. 12. 2021, 19.23

Syn měl zánět ucha hned po šestinedělí. Bohužel mu bubínek praskl. Příznaky neměl jinak žádné.

jako malá jsem na zánět trpěla,teď se mi vyhýbá obloukem.a musím zaklepat,měl ho jen prvorozený syn a to už hodně dávno.takže kluky tento zánět vůbec netrápí,jsem za to ráda

Cherrynka, 25. 7. 2018, 21.03

Já uši neměla píchané nikdy, ale syna jsem raději očkovala, dostal 3dávky. Můj bratr na to dost trpěl, měl to asi 4x. Po očkování měl klid

Žofinka

Žofinka, 29. 5. 2018, 11.45

Tak to nás mine snad obloukem jako vše zlé

Monuli, 30. 3. 2018, 16.57

Jako malá jsem na to trpěla,kolikrát mi píchali uši

kajulna, 13. 3. 2018, 10.42

So synom sme si prišli s tým veľmi často to mal do roka sa to stále opakovalo a potom ako šibnuťím čarovného prútika to prestalo. Ale tie noci a dni pred tým boli strašné s tými teplotami a neustálym plačom.

Adrianita, 3. 3. 2018, 13.35

Dcera byla očkovaná Prevenarem a zánět středního ucha neměla. Jen teď už se ockuje třikrát, stejně jako hexavakcinou.

Kikinka30, 5. 2. 2018, 7.50

Ja ho mrla parkrat,neprijemne,ale mela jsem to z bazenu,neb jsem tam byla dvakrat denne,no holt jako ryba bez zaber

Tinka1993, 3. 2. 2018, 14.09

Určite to je nepríjemné, našťastie u nás sme to ešte nikto nemali a dúfam že to tak aj ostane

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů