Přehled pravidelných prohlídek u dětského lékaře

zobrazeno 31520×

Vložil(a): Jana N., 9. 7. 2015 15.50

Narodilo se vám miminko a vy byste měla poprvé navštívit svého dětského lékaře? Toho budete, zvláště v prvním roce života, navštěvovat často. Bude vaše děťátko sledovat a radit vám.

Ještě před porodem je potřeba vybrat si pro vaše dítě pediatra, resp. praktického dětského lékaře pro děti a dorost. Můžete si zvolit svého lékaře sami bez ohledu na bydliště nebo cokoliv jiného. Zaregistrujte se u něj nejlépe ještě před porodem. V prvním roce života svého dítěte navštívíte jeho ordinaci minimálně devětkrát. Načasování preventivních prohlídek je stanoveno vyhláškou.

Harmonogram prohlídek

První návštěva

První prohlídkou je tzv. „převzetí do péče“, které proběhne zpravidla do tří dnů od propuštění z porodnice. Někteří lékaři provádějí tuto prohlídku v rodině, jiní vás pozvou do své ordinace. Pediatr od vás převezme propouštěcí zprávu z porodnice, vyšetří novorozence, zkontroluje techniku kojení a zodpoví veškeré vaše dotazy ohledně péče o dítě. Rovněž vám dá první informace o možných očkováních.

4. den – 6. týden

Při každé preventivní prohlídce bude vaše dítě změřeno a zváženo, hodnotí se růst hlavy a kostní zrání velikostí měkké chrupavčité části hlavičky (fontanely). Lékař dítě vyšetří a zhodnotí stav výživy i psychomotorický vývoj. Také v tomto období probíhí očkování proti TBC (tuberkulóze). Toto očkování je ale povinné jen v některých případech. O očkování rozhodne lékař na novorozeneckém oddělení nebo praktický lékař u dětí, které mají riziko onemocnění tuberkulózy v rodině.

Do 14. dnů

Preventivní prohlídka. Lékař provede celkové vyšetření, předá vám doporučení k ortopedovi (kontrola kyčlí), naordinuje kapky s vitamínem D (prevence křivice). Pediatr miminko zváží, změří, zkontroluje tělesné proporce, poslechne si srdíčko, plíce, prohlédne oči, nos, ústa, kůži, ohmatá bříško a vnitřní orgány. Prověří motoriku, nervový systém a nejdůležitější reflexy. Zeptá se na krmení, tedy zda kojíte, jak často, nebo vám navrhne vhodnou umělou kojeneckou výživu.

6. týden

Na tuto prohlídku přinesete výsledky ortopedického vyšetření (většinou bývají u ortopeda tři návštěvy). Lékař miminko zváží, změří, posoudí tělesné proporce, poslechne si srdce, plíce a ostatní jako při minulé prohlídce. Orientačně vyšetří také zrak. Pokud chcete nechat dítě očkovat na rotaviry, můžete právě od tohoto týdne.

9. týden

Pokud jste nechali dítě očkovat na rotaviry, dostane druhou dávku.

3. měsíc

I při této prohlídce se provedou všechna výše uvedená vyšetření. Lékař se zaměřuje především na psychomotorický vývoj. Zároveň by mělo být dítě mezi 9. týdnem a 3. měsícem očkováno 1. dávkou hexavakcíny (proti záškrtu, tetanu, dávivému kašli, obrně, invazivním onemocněním vyvolaným Haemophilem influenzae b a virové hepatitidě typu B). Lékař by vám měl sdělit plán očkování. Společně s hexavakcínou je možné podání 1. dávky očkování proti pneumokokům.

4. měsíc

Miminko se převáží, přeměří, zkontrolují se veškeré tělesné proporce, motorika, nervový systém, poslech srdce, plic, kontrola očí, nosu, úst, kůže, bříška a vnitřních orgánů, kromě toho by mělo dítě dostat 2. dávku hexavakcíny a 2. dávku vakcíny proti pneumokokům. Od ukončeného 4. měsíce je možné začít podávat dítěti příkrmy. Poraďte se s lékařem.

5. měsíc

Provádí se základní vyšetření jako v předešlých měsících, zároveň čeká dítě očkování 3. dávkou hexavakcíny. Pediatr provede kromě celkové kontroly i orientační vyšetření sluchu. Podává se 3. dávka proti pneumokokům.

6. měsíc

Lékař dítě změří, zváží, provede kontrolu motoriky, tělesných proporcí, nervového systému, reflexů, bříška, vnitřních orgánů, očí, nosu, úst a kůže, poslechne srdce a plíce. Součástí prohlídky v tomto měsíci je vyšetření možného rizika křivice a podání přípravku zajišťujícího správný růst kostí. Pokud dítě ještě není na příkrmech, lékař vám poradí jak na to. Od tohoto měsíce budete chodit s dítětem k pediatrovi každé dva měsíce.

8. měsíc

I v tomto měsíci se lékař zaměřuje zejména na celkové vyšetření miminka.

10. měsíc

Provádí se celková prohlídka, opět je opakováno vyšetření zaměřené na křivici a zkontrolován správný růst a vývoj kostí. Lékař hodnotí pokroky v pohybových dovednostech.

11. - 15. měsíc

Dítě dostane poslední 4. dávku hexavakcíny a 4. dávku vakcíny proti pneumokokům.

1 rok

Lékař posuzuje růst a vývoj miminka, růst kostí a rozvoj psychomotorických dovedností. Posoudí vývoj chrupu a doporučí návštěvu dětského stomatologa.

15. měsíc

Vaše dítě bude očkováno vakcínou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (Priorix).

18. měsíc

Probíhá posouzení dalšího zrání dítěte. Lékař zkontroluje stav srůstu lebečních spojů. Zkontroluje chrup, vyšetří zrak a sluch. Posoudí psychomotorický vývoj, zaměřuje se na hrubou a jemnou motoriku dítěte, rozvoj řeči a sociálního chování dítěte.

 

Další preventivní prohlídky u dětského lékaře vycházejí vždy na lichý rok věku dítěte. Kromě toho je třeba navštěvovat dvakrát ročně, ideálně jednou za půl roku, zubního lékaře.

3 roky

Vyšetření psychické vyspělosti dítěte, vyšetření zraku a sluchu, řeči a genitálu.

5 let

Kontrola psychomotorického vývoje, znalosti barev, kontrola hygienických návyků, posouzení školní zralosti a začlenění dítěte do kolektivu, měření celkového cholesterolu v krvi dítěte. Přeočkování na dávivý kašel a tetanus.

7 let

Preventivní prohlídka, kontrola očkování.

9 let

Preventivní prohlídka, kontrola očkování.

10 let

Přeočkování na záškrt, dávivý (černý) kašel, tetanus a dětskou obrnu.

11 let

Preventivní prohlídka, kontrola očkování.

13 let

Preventivní prohlídka, kontrola očkování. Ve 12. letech očkování proti žloutence typu B – povinné pouze pokud dítě nebylo již očkováno podle standardního schématu.

14 let

Očkování proti tetanu, povinné jen v některých případech, stanoví lékař.

15 let

Preventivní prohlídka, kontrola očkování. Dívky by měly poprvé navštívit gynekologa.

17 let

Preventivní prohlídka, kontrola očkování.

19 let

Poslední preventivní prohlídka. Po té si dítě převede kartu od dětského lékaře k lékaři pro dospělé.

 

Preventivní prohlídky mají svůj smysl a je dobré na ně chodit. Preventivní kontroly se řídí vyhláškou o preventivních prohlídkách vydanou Ministerstvem zdravotnictví České republiky.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
1

Pojmy použité v článku:

  • gynekolog

    ženský lékař pracující v oboru "gynekologie a porodnictví", zabývá se prevencí a léčbou ženských pohlavních orgánů, kontroluje těhotenství, předepisuje antikoncepci...

  • pediatr

    lékař, který pečuje o zdraví kojenců, dětí a mladistvých do 18 let

  • stomatolog

    zubní lékař

  • TBC

    zkratka pro tuberkulózu

Diskuze k této stránce (10 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

koliaska105, 31. 12. 2021, 6.59

Tak to je parádní přehled. Náš prcek naštěstí svého pediatra má a pravidelně k němu chodí. Musím říct, že zatím jsem s ním hodně spokojená. To samé se nedá říct o mé praktické lékařce. Hodně teď uvažuji nad tím, že přejdu k nějaké jiné. S její péčí hlavně v posledních dvou letech nejsem moc spokojená. Dívala jsem se po jiných praktický lékařích tady v okolí a docela mě zaujala tato doktorka: https://www.moje-doktorka.cz/

tento rok nás čeká u druhého syna prohlídka v 9ti letech.jinak z miminkem,chodím pravidelně.

Minnie, 27. 8. 2020, 14.35

Je toho moc, jinak my jsme se všema dětma šli na první návštěvu do ordinace. Nějak mi nesedí aby mi lékař návštěvoval domácnost

patricia077

patricia077, 31. 5. 2019, 8.07

Už nás čeká tříletá a dcera byla na podzim na pětileté a tetanu

Žofinka

Žofinka, 3. 7. 2018, 10.03

Na začátku toho bylo víc než dost

Mygara

Mygara, 28. 3. 2017, 10.14

je toho opravdu dost

Fuga

Fuga, 9. 2. 2017, 18.33

je toho spousta

Rulficka48

Rulficka48, 30. 10. 2016, 12.43

No mám se na co těšit s malou..

lazna, 25. 11. 2015, 15.52

Zuzka Čtvrtečková, 18. 11. 2015, 23.49

Za pár měsíců půjdeme na tříletku, ach jo, už

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů