Běžné těhotenské potíže

zobrazeno 4295×

Vložil(a): Jana N., 28. 8. 2015 11.40

V průběhu těhotenství zažijete mnoho pěkných chvil, ale mohou nastat i situace, na které byste ráda zapomněla. Kromě přibývajících kil a rostoucího bříška je i řada těhotenských problémů, se kterými se můžete setkat. Jaké potíže vás mohou během těhotenství potkat a jak si s nimi poradit?

Pálení žáhy

K pálení žáhy dochází zejména na konci těhotenství. Zvětšená děloha tlačí na žaludek a vytlačuje jeho obsah nahoru. Pálení žáhy díky tomu přichází ihned po jídle. K pálení žáhy dochází i vleže na zádech. Podložte si hlavu i hrudník nebo si lehněte na levý bok.

Po porodu většinou pálení žáhy přestane.

V těhotenství si můžete ulevit buďto přírodní cestou – čajemi a homeopatiky nebo medikamenty např. Rennie nebo Gaviscon. Nejezte smažená jídla, sladké, kávu, bublinkové nápoje, citrusy, rajčata a pálivé koření. Pijte mléko, jezte bílé maso, sladké ovoce, obiloviny, okurku, brambory, květák a celer. Kořeňte zázvorem a kardamomem. Pepř podporuje překyselení žaludku. Sledujte, která jídla vám nedělají dobře a ta vynechte.

Jezte více malých porcí za den, nepřejídejte se a nechoďte spát ihned po jídle. Může pomoci i žvýkání žvýkačky.

Ranní nevolnosti

S ranními nevolnostmi se můžete setkat v prvním trimestru. Pak většinou odezní.

Pokud nejste schopna pozřít ani sousto a žaludek se vám obrací při pouhé představě vůně jídla, hrozí nebezpečí. Po čase ztrácíte na váze, jste vyčerpaná, ochuzujete se o vitamíny, minerály a stopové prvky, které jsou důležité pro správný vývoj těhotenství.

Hodně pijte, jinak vám hrozí dehydratace. Můžete si udělat například zázvorový čaj, který pomáhá na nevolnosti. Jezte menší porce.

Pokud nemůžete přijímat žádné jídlo a neudržíte ani tekutiny, hrozí vám na několik dní hospitalizace a infuzní léčba v porodnici.

Vyhledejte zkušeného homeopata, homeopatika zmírní vaše potíže, nebo je úplně odstraní.

Nadýmání a zácpa

Nadýmání a zácpa se vyskytují na začátku a na konci těhotenství. Pokud užíváte léky obsahující železo, je možné, že budete trpět zácpou.

Nepoužívejte projímadla! Snídejte ovoce, vhodné jsou i kompoty, např. švestky. Před každým jídlem si dejte 3 lžíce lněných semínek a zapijte několika sklenicemi vlažné vody, pravidelně se hýbejte, příliš dlouho neseďte. Pravidelně pijte. Minimum je 2,5 l denně v letních měsících více. Jezte hodně potravin bohatých na vlákninu.

Otoky kotníků a prstů na rukou

Trpí jimi až 80% těhotných, zvlášť na konci těhotenství a v letních měsících.

Zadržování vody je normální jev daný hormonálně, navíc zvětšující se bříško zatěžuje nohy čím dál víc.

Sundejte prstýnky a noste pohodné boty na nízkých podpatcích. Odpočívejte s nohama ve zvýšené poloze, dopřejte chodidlům a kotníkům lázeň. Po odpočinku a spánku by měly otoky mizet nebo se alespoň výrazně zmírnit.

Opět pomohou homeopatika.

Hemoroidy

Křečové žíly v oblasti konečníku se objevují v posledním trimestru a při porodu následkem tlaku zvětšující se dělohy na velké cévy, zácpami a tlačením při porodu.Někdy praskají a krvácejí, jsou nepříjemné, často hodně bolestivé.

Hemoroidy zhoršuje dlouhé sezení.

Důležitá je úzkostlivá hygiena po každé stolici . Udělejte si odvar z dubové kůry nebo si ošetřujte konečník gelem z dubové kůry. K úlevě bolestivosti můžete vyzkoušet krátkodobě přikládat led na konečník, nebo střídat studený a teplý obklad.

Neseďte na ničem studeném.

Jezte co nejvíce vlákniny, tedy celozrnného pečiva, ovoce, zeleniny, neloupané rýže nebo celozrnných těstovin. Hodně pijte!

V těžších případech je třeba po šestinedělí provést drobný chirurgický zákrok.

Křečové žíly, popraskané žilky na stehnech

Odpočívejte, nestůjte dlouho na jednom místě. Nenoste podpatky.

V případě, že vás křečové žíly bolí, můžete si pomoci použitím elastických kompresních punčoch.

Závratě a mdloby

Mohou vás potrápit na počátku těhotenství, protože se krevní tlak vyrovnává se zvyšujícím se množstvím krve, později zase utlačuje rostoucí děloha okolní velké cévy.

Nedělejte prudké pohyby, nesklánějte hlavu. Předměty zvedejte tak, že si sednete do dřepu. Když cítíte, že na vás přichází mdloba, sedněte si do dřepu nebo si lehněte. Pokud závratěmi nebo mdlobami trpíte, nechoďte nikam sama.

Dodržujte pitný režim. Sušené ovoce, rozinky, hroznový cukr nebo čokoládu mějte po ruce na rychlé doplnění cukru.

Buďte hodně venku na čerstvém vzduchu, neležte na zádech, ale na levém boku nebo v polosedu.

Svalové křeče

Často se vyskytují v noci, když spíte nebo po delším sezení. Úlevu přináší pohyb. Můžete trpět i na necitlivost prstů.

V těhotenství vznikají křeče dolních končetin při nedostatku železa, kyseliny listové, vápníku hořčíku, případně dalších minerálů.

Masírujte si nohy, spěte se zdviženýma nohama. Užívejte multivitamíny a multiminerály – najděte si dodavatele přírodních produktů.

Časté močení

Obtěžuje hlavně v noci po celou dobu těhotenství.

Bolesti zad

Bolestěmi zad trpí skoro ¾ těhotných žen. Může za to rostoucí děloha, která společně se zvětšujícím se bříškem mění vaše těžiště. Také hormonální změny a svalová nerovnováha hrají svou roli.

Nejvíce se bolesti zad objevují ve druhé polovině těhotenství. Po porodu odezní samy hned, nebo do několika měsíců. Pokud čekáte dvojčata, pravděpodobně vás budou záda trápit víc.

Rizikovým faktorem je obezita.

Ulevit od bolesti si můžete cvičením, například těhotenskou jógou a plaváním, můžete i chodit na procházky. Stůjte rovně, nehrbte se. Pokud v práci dlouho sedíte, mějte pokud možno židli, která podepírá bedra, nebo si za záda dejte polštářek. Nohy si podložte nízkou stoličkou.

Nespěte na zádech, ale na boku a kolena a později i bříško si podkládejte polštářem. Noste pohodlné boty, podpatky nechte doma. Věci zvedejte z podřepu a po menších kusech.

Mohou pomoci i homeopatika. Jaká budou vhodná právě na vaše potíže, se můžete poradit s odborníky v naší homeopatické poradně.

 

Máte nápad na téma, o kterém bychom měli napsat? Pošlete nám ho.

Sdílejte:   | 
0

Diskuze k této stránce (13 příspěvků)

Pro přidání příspěvku je nutné se přihlásit nebo zaregistrovat.

Jana Novotná, 30. 9. 2022, 15.27

Mě během těhotenství nejvíce trápily bolesti páteře, se kterými mi nechtěl žádný doktor pomoci. Chápala jsem, že to musím vydržet, ale bolesti pokračovaly i po porodu, což už na mě bylo moc. Nakonec jsem tedy musela vzít vše do svých rukou a navštívila jsem soukromou kliniku. Tam mi doporučili pulzní terapii od Biomag: https://www.biomag.cz/bolesti-patere/.

u všech kluků mi na konci těhotenství pálila žáha,ale naštěstí nic jiného mě až tak moc netrápilo.

Minnie, 15. 9. 2020, 18.09

Pálení žáhy neznám. Dodnes nevím co to je. Nevolnosti, no, u mne se nedá říci ranní v prvním těhotenství jsem je měla denně vždy od 18 hodin. Pravidelně, mohla bych si řídit hodinky. Tak už jsem zalehla, přes nic to vždy přešlo. U druhého těhotenství byly nevolnosti od rána, ale celé dopoledne a kolikrát i po obědě. U třetího těhotenství to bylo nejnáročnější, byla jsem unavená celý den, pořád bych spala a zle mi bylo jednou ráno, jednou večer, nepravidelně ale docela dlouho. Zácpu, otoly, hemeroidy neznám, křečové žíly taky ne. Závratě jsem si užila pokaždé vinou nízkého tlaku. Přišlo to kdykoliv, kdekoliv. Začalo mi hučet v uších, před očima černé mžitky a studený pot po zádech. Musela jsem si pokaždé ihned sednout alespoň na bobek a sklonit hlavu, jinak bych sebou sekla. Kolikrát jsem takhle dřepěla uprostřed náměstí, v obchodě... Křeče mi vyřešilo magnézium, stejně jako tvrdnutí břicha. Časté močení až ke konci a bolesti zad mám pořád... je to holt náročné období, ale zároveň nejkrásnější ♡♡♡

Ivana.78, 18. 3. 2019, 10.58

Nevolnosti jsem neměla,až ke konci mi otekly nohy.

Žofinka

Žofinka, 29. 6. 2018, 19.06

Také jsem se s něčím setkala

Aliisha

Aliisha, 5. 1. 2018, 12.33

Nevolnosti jsem naštěstí neměla, cukrovku také jen. Hodně mě ale potrápil nízký tlak. Častokrát jsem někde omdlela. Černo před očima a hučení v uších s tím spojené bylo hodně nepříjemné.

Mygara

Mygara, 23. 3. 2017, 15.31

měla jsem ranní nevolnosti a oteklé nohy

Fuga

Fuga, 10. 2. 2017, 14.49

nejčastější bylo pálení žáhy

jitkamety

jitkamety, 26. 12. 2016, 13.34

tak pro mne bylo nejvetsi zlo paleni zahy a nevolnosti

Rulficka48

Rulficka48, 29. 10. 2016, 11.18

Pro mě byla nejhorší zácpa, plynatost a nevolnosti....

© 2013 - 2024 ProMaminky.cz | design and code by Werner Dweight Solutions

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů