Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 6. 10. 2017, 12.09

Kamilo, došlo z Tvojí strany trochu k nepochopení té petice na FB.. Je to cítit i z Tvých reakcích dole v diskuzi. Mimochodem ta smršť na FB byla šílená na to, že jsme tam jen vyjádřily názor. A děkuju Katce za zastání.. trochu jsem čekala, že se vám ozve víc, ale chápu, že vrhnout se do toho jedovatého klubka chce dost kuráže Každopádně zpátky k tématu. Ono nejde jen o to, jaký vztah bude mít dítě s matkou a naopak, pokud se narodí přirozeně (myslím bez chemie, v klidu, ve vlastním rytmu, s bondingem atd. - zkrátka tak, jak se píše ve zmiňované petici). Jde celkově o celoživotní dopad na člověka jako takového. Porodem to samozřejmě začíná. Mnoho vědeckých studií (nejznámější asi Kennel a Klaus) upozorňuje už od šedesátých let minulého století na důležitost nerušeného poporodního kontaktu. Matky, u kterých proběhl nerušený bonding, s dítětem častěji vyhledávaly oční kontakt, rychleji, ochotněji a trpělivěji reagovaly na jeho potřeby... budovaly si intenzivnější vztah. Samozřejmě se toho hodně dá vylepšit a pokazit časem, ale ten základ tam je. Druhá (možná ještě důležitější) věc je, že dítě po porodu bez kontaktu s matkou je nejisté a cítí se ohroženo a obrazně řečeno si jako první vjem zapíše obavy, strach a nejistotu, což se podepisuje v budoucnu nízkým sebevědomím, poruchami soustředění, potřebou prosazování se apod. Na naší generaci a generaci našich rodičů (nekdy prarodičů) se podepsal hodně komunismus a petice mluví o tom, jak by to mělo probíhat podle WHO.

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 12.13

Já se peru za každou dobrou věc, mě odvaha nechybí ;o)) Také jsem byla komentáři velmi zaskočená, nechce se mi věřit, že tu petici ženy četly. A hlavně vůbec nepochopily, že jde o sdílení petice, nikoliv o příkaz k jejímu podepsání....no a že si většina žen myslí, že tak jak se dnes rodí v porodnici je v pořádku, to je ze všeho úplně nejsmutnější.

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 6. 10. 2017, 12.51

Absolutně souhlasím. Taky myslim, ze většina z nich petici necetly.. Naštěstí je par výjimek mezi porodnicemi, ale nejdůležitější je to uvědomění si situace tady a nebránit si ten jediný způsob, který znám (protože se to tak děla a dělalo). Bohužel u nás ma porodnictví pod palcem par starých struktur a dokud tu budou, nezbývá, nez psát petice a snažit se šířit osvětu.

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 12.56

Ano, je to běh na dlouhou trať.

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 6. 10. 2017, 14.51

Ještě jednu důležitou věc bych chtěla podotknout Sašo. Já před prvním porodem nevěděla do čeho jdu, nevěděla jsem, co se mnou budou v porodnici dělat, jak to bude probíhat, jak bych si mohla konkrétně pomoci od bolestí přírodní cestou (nenechala jsem si a ani mě nenapadlo říct si o něco na bolest), syn se rodil předčasně, musela jsem dle lékařů ležet pouze na levém boku celých 6 hodin s kontrakcemi po dvou minutách (třeba bych při alternativním porodu s dulou mohla skákat na míči, chodit atd.. I když nevím jak je to při předčasných porodech) ale pokud bych věděla to co vím teď (že to lze dělat jinak, že je fajn mít dulu, co mám právo požadovat atd. atd.) právě proto, že se o tom tak málo ví, musela bych si tu dulu, či porodní asistentku nebo další informace zaplatit.. Já ale vím, že bych na to ty peníze neměla, stejně jako ostatních tisíce maminek, které jdou "zdarma " do porodnice, protože na alternativu jednoduše nemají peníze.. A rodit doma bez nikoho je samozřejmě zdarma, ale to si opravdu jen tak nikdo neriskne..

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 15.29

Já tedy nevím, mluvím za sebe - nedokážu si představit, že bych nerodila v porodnici. Porodní asistentka mi hodně pomáhala. Já bych vůbec nevěděla, co bych měla doma dělat. Celou dobu byl se mnou na pokoji přítel a asistentka jen chodila kontrolovat a případně pomoci s něčím. Až když se malá klubala ven a přišly problémy, tak okamžitě přiběhl primář a další doktoři. Za sebe si myslím, že kdybych rodila bez doktorů, tak by to dopadlo velmi špatně pro dceru. Ale souhlasím, že by mi vadilo, kdybych na pokoji měla celou dobu 10 doktorů a všichni by mi furt něco dělali...

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 20.15

No je to logické mít za zády poradní tým, ale jak to sakra vědí zvířata bez doktorů co mají dělat, to je zvláštní ;o))

Janako

Janako, 6. 10. 2017, 22.54

Ja si taky nedokazu predstavit rodit jinde nez v porodnici.a kdybych tam nerodila, tak uz bych tady asi nejspis nebyla ja.po porodu jsem zacala kolabovat, protoze jsem ztratila hodne krve, mela jsem hodne nizky tlak... nebyt doktoru tak nevim nevim.

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 6. 10. 2017, 22.06

Kamilo, to je ale přesně to, o co jde v petici. Aby i ty neinformované, jako jsi byla poprvé Ty, citlive a s respektem provedl porodem personal porodnice a byl to standard. A ne aby si žena musela platit soukromou PA nebo dulu, která tam bude jen pro ni, bude se za ni dohadovat s personálem atd. Aby ženy vedely, co mohou požadovat a jak se dá v klidu a krasne porodit bez ZBYTEČNÝCH zásahů a co takové zásahy mohou způsobit... proto jsme si daly tu obr praci a natočily videopruvodce. Proto jsme podepsaly petici a proto se nás dotýkají ty nenávistný komentáře na FB. Ty ženské absolutně nepochopily, o co jde. A jejich dcery si v tom zase profrčí, dalsi císaři zbytečně a separace (kdyz máma, tak ja...). Skoda.

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 6. 10. 2017, 22.35

Ano, já jsem pro. Jako jedna z mála jsem na FB nebyla proti petici, ale převážně proti spojení s TV pořadem. Ten bych do toho prostě netahala..a pak ještě ta úvodní otázka, ale to už jsme si vysvětlily mimochodem, musím si rýpnout videoprůvodce také není zdarma.... I když samozřejmě chápu, že to něco stálo, ale když už jsi to takhle napsala, nedá mi to každopádně já za sebe budu šířit osvětu dál a budu doufat a možná i napíšu nějaký email do televize, aby natočili i porody s opačným přístupem.. Aby měly budoucí maminky přehled..

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 7. 10. 2017, 9.42

Sašo, ale já ti nevyčítám, že je videoprůvodce zpoplatněný. Psala jsem, že to určitě nebylo zadarmo, chápu to! Jen jsem si rýpla proto, že to je ten samý případ jako zaplacení si duly, dalších informací (i když tohle je samozřejmě oproti tomu za pár korun) ale jak to nebude zdarma, Češi na to koukat nebudou.. Resp. to naláká troufám si říct třeba jen 1/4 mamin, než kdyby bylo video volně přístupné na YouTube. Na videoprůvodce kouknout ty, které o tom aspoň trochu přemýšlely už sami, chtěly si něco zjistit víc a těch bude dle mého názoru prach málo.. Je dobře, že si za svou práci necháte zaplatit, jen to díky tomu v tomto případě podle mě nebude mít takový efekt.. (BTW tady je ale těžké vyznat se v komentářích a najít kam jak správně reagovat na komentář.. )

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 22.12

Je vědecky doloženo, že ženy mají nejspíše nejtěžší porod, zvířata rodí snadněji. Nedávno jsem o tomto tématu četla nějaký odborný článek či studii. K tomu se dá podotknout - a jaká je mortalita mláďat při porodu u savců? Jak jsem už napsala, kdybych tam neměla lékaře, tak by tu dcera s námi nejspíše nebyla nebo by byla těžce postižená z nedostatku kyslíku. Nejsem prostě příznivce domácích porodů. Ovšem myšlenka porodních domů mi přijde vcelku rozumná.

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 7. 10. 2017, 0.26

95% žen, které se rozhodly rodit doma, by rodily raději v porodnici (nebo potodnim domě), pokud by tam byla možnost rodit přirozeně a se zásahy az v případě nutnosti. Hezky o tom mluvila jedna dula, ze PA by mela byt paní, sedící v ruzku místnosti, která plete a je k dispozici pro případ, ze něco nejde tak, jak by mělo. 😊 Kamilo, k tomu Videopruvodci: potřebujeme uživit chod stránek. Strávila jsem pripravou ja a Marketa 3/4 roku času, nataceni, studio, postprodukce.. všechno něco stojí. Tyhle stránky děláme s ohromnou energií, kterou potřebujeme taky zaplatit (aspon trochu). Drzet při životě obsahový web jen na partnerství je velká dřina (potřebujeme dobre obchodnice s citem pro věc i stejnými názory), je to někdy balancovani na hraně. Doma slycham celkem casto, jestli te energie nebylo uz dost a nechci si vydechnout v praci jako zaměstnanec s čistou hlavou mimo prac. dobu, ze by treba i na to třetí dítě došlo. Ale takhle ze z toho občas padám na pusu a nevydělává to tak, jak bych se svými zkušenostmi mohla (občas dostávám dobre prac. nabídky). Nejradši bych dala všechno zadarmo, ale to bychom se musely scházet na ulici nebo se proste rozloučit. Takže tak.

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 6. 10. 2017, 14.23

Holky, řekla bych, že petici jsem pochopila a první má slova na FB byla, že jsem pro to, aby porod probíhal jiným způsobem viz. petice. Opakuji se, ale mě především vadilo to spojení s pořadem na Nově a s porodnicí v Plzni. Neznám to město ani porodnici konkrétně, ale vadí mi, že by se ten projekt měl obrátit proti nim i když takto to probíhá ve většině porodnic! Třeba natočí ještě další sérii v porodnici v Rakovníku, nebo domácí porody.. A zase se jistě zvedne vlna nevole od dalších mamin.. Ale to je jiná věc.. Tuhle diskuzi jsem založila z důvodu, že jsem přemýšlela o vztahu s mou matkou již dlouhou dobu a petice mě donutila přemýšlet proč se k sobě chováme tak jak se chováme. A v mých reakcích tady si dělám trochu srandu, to je fakt. Určitě to neměl být podnět k rozvýření další diskuze o petici!

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 15.33

Petici jsem nečetla, ale na plzeňskou porodnici nemůžu říct špatného slova. Dokonce mě měla na starosti jedna z porodních asistentek, která byla myslím ve druhém díle. "Naštvala" mi tedy, že mi nechtěla dát epidurál, ale jinak byla perfektní. Vedla předporodní kurzy a všem nám tam říkala alternativní věci. Co by nám mohlo pomoct u porodu, na co máme nárok atd.

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 18.28

Já si udělala obrázek už podle rajského plynu, který dávali často ženám bez zjevných bolestí. A ten jeho účinek taky podle mě není bez následků, když je po prvním nádechu žena sjetá nebo se motá a nemůže se postavit.

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 6. 10. 2017, 19.02

Já sleduji každý díl. Rajský plyn dávali podle mě jen v případě větších bolestí, ale to je věc názoru. Hlavně ta žena jej mohla odmítnout a ohledně účinků na dítě bych já osobně také měla strach a nezkusila bych ho, ale zase je to nejspíš méně rizikové než epidurál.. To vidím jako určité pozitivum..

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 23.30

Zase mi to nedá... Ten rajský plyn byl jen na přání. Rozhodně se tam hned každé necpe. Tak proč ti tak leží v žaludku? A že bych byla sjetá či se motala? To rozhodně ne.

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 15.26

Já tedy s Vámi souhlasím částečně. Petici jsem nečetla, ale tady ve Vašem vyjádření nesouhlasím s: "dítě po porodu bez kontaktu s matkou je nejisté a cítí se ohroženo a obrazně řečeno si jako první vjem zapíše obavy, strach a nejistotu, což se podepisuje v budoucnu nízkým sebevědomím, poruchami soustředění, potřebou prosazování se apod." Nesouhlasím hlavně z jednoho důvodu - nejde to brát obecně. Řekla bych, že vše záleží na té rodině. Rozhodně na sobě nepozoruji, že bych dané příznaky měla. Vy snad na sobě něco takového pozorujete?

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 20.08

To mi přijde jako podobná argumentace na téma racionální výživy - Já můžu jíst rohlíky, fast food, slazené minerálky, energetické nápoje, sladkosti... - na mě se to nijak nepodepisuje, já mám jen cukrovku, vysoký tlak, nadváhu, ale jinak jsem úplně zdravý ;o)) Argumentace, že my jsme vyrostli na šuntech a nijak se to neprojevilo dost nesouhlasí se skutečným stavem, kdy se v populaci v nemalé míře vyskytují infarkty, záněty slinivky a odoperované žlučníky ještě před 30. rokem věku. Naše babičky to rozhodně nepostihovalo, protože fyzicky pracovaly a jedly střídmě.

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 22.06

Teď jsem ten komentář absolutně nepochopila. Je logikou úplně někde jinde. Rozhodně nejsem pro to, aby se děti od matek odebíraly! Avšak přijde mi dost z cesty názor, že na dítěti se odebrání po porodu podepisuje nízkým sebevědomím atd. Nepřijde mi, že by několik generací všech lidí, kteří byli po porodu odebráni měli nízké sebevědomí atd. Jsem toho názoru, že osobnost člověka spíše než odebrání po porodu ovlivňuje obecně rodina a chování v ní.

Janako

Janako, 6. 10. 2017, 22.58

Tak za nasich babicek hlavne nebylo tolik jidla jako dnes a uz vubec ne fastfoody, tak proto se jedlo stridme, protoze proste nebylo.

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 22.15

Mimo byl právě jako první ten tvůj argument, že si myslíš, že jsi sebevědomá a tudíž je celkově porodnictví v pořádku 😲 Správně sebevědomý člověk, ve všech aspektech co ten pojem znamená, se nemá potřebu nad nikoho vyvyšovat, takže ještě zapracuj 😉

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 22.42

Bože, ta poslední věta je kec hodný žáka zvláštní školy. Nauč se číst a nedomýšlet něco, co jsem nenapsala. Nikde nepíšu, že je celkově porodnictví v pořádku. V porodnictví je určitě jako jinde spousta nešvarů. Já jen píšu, že mi přijde blbost, že by všichni lidi, kteří byli odděleni hned po porodu byli nesebevědomí atd.

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 22.52

Jestli jsem to napsala ostře, tak se omlouvám, ale točí mě, když mi někdo vkládá do úst něco, co jsem neřekla a poučuje mě (a ještě to "poučení" je mimo mísu).

patricia077

patricia077, 8. 10. 2017, 17.27

holky holky každý má právo na názor já svůj radši ani psát nebudu jsem asi stará škola hehe

Janako

Janako, 6. 10. 2017, 23.04

Taky si to uplne nemyslim. byla jsem oddelena a s mamkou mam skvely vztah.to by znamenalo, ze cele generace jsou divne, ale pres to vsechno ja znam spis kamarady,co maji dobre vztahy s maminkami.

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 23.32

Uf, nejsem jediná, kdo s tím názorem polemizuje

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 7. 10. 2017, 0.42

LucieS. Ano. Souvisí to s mentalitou národa. Je to dlouhodobá záležitost. Existují studie porovnávající chování jednotlivých národů v určitých situacích (bohužel uz si nepamatuju, kde bych to dohledala, ale bylo to hodne zajímavé) a jiné vzorce chování v sobě maji severské země (Dánsko, Norsko), jiné postkomunistické (držet hubu a krok, nechat si poradit od silnějšího - doktor u porodu), jiné treba Německo a Rusko, Asie apod. Bylo to tam vztaženo i k zabehnutym způsobům porodu v dané zemi (zkusím to někde dohledat)e tam úzká souvislost s psychopatologií - separace dítěte a matky po porodu. Tady jsou taky související informace: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763403000101

LucieS

LucieS, 7. 10. 2017, 8.42

Znovu opakuji, že jsem pro nějaké změny v porodnictví, takže to nerozporuji. Ve článku však v první větě čtu, že "může mít dopad". Stále mě to nepřesvědčilo o tom, že úplně všichni jsou tím ovlivněni. Navíc jsem trošku skeptická k jednomu vypíchnutému "důvodu" určitého chování, mentality národa. Myslím si, behavioralismus je tak rozsáhlý, že se prostě nedá celý zmapovat.

Katka

Katka, 7. 10. 2017, 12.24

Na tom není nic povýšeného, já na sobě taky pořád pracuju a vzdělávám se. Pochybuji, že jsi na úrovni zenového mistra a už se nemáš co učit v žádné oblasti ;o)

Katka

Katka, 7. 10. 2017, 9.05

Nauč se číst, to opravdu nezní povýšeně ;o))

LucieS

LucieS, 7. 10. 2017, 9.19

Zapracuj na sobě opravdu nezní povýšeně

patricia077

patricia077, 8. 10. 2017, 17.29

Tak já bych se asi neurazila protože si myslím že všichni máme na sobě pracovat upřímně já to cítím hodně, ale taky u mne platí starého psa novým kouskům nenaučíš a bohužel to u mne platí i v některých názorech uf teď si uvědomuji že jsem asi po tátovi neeeeeee

Jana Jankovičová (Janna)

Janna, 6. 10. 2017, 11.52

Narodila jsem se v porodnici císařským řezem a po porodu mě k mámě hned nedali. Věřím, že to má nějakou souvislost. S mamkou mám teď sice dobrý vztah kvůli synovi, ale z mé strany je to takové chladnější a vždycky bylo.

Eliška Kozlová (Eliška Kozlova)

Eliška Kozlova, 6. 10. 2017, 9.53

Ja si s mámou rozumím hodně i když mi přijde, ze teď ji trochu vychovavam ja, ale spíše formou opory, protože si vesechno moc bere a život je pro ni tragédie, tak se ji snažím povzbudit. Ale je pravda ze si jsme hodně blízké už od mimi. Mamka me celou viděla až doma tj. 5 dní po porodu, v porodnici jen na kojení, ani neprebalovala. Jako miminko jsem hodně brecela a pomáhalo jen chování, tak si myslím, ze kdyby me víc mazlila uz v porodnici mohlo to být lepší 😕

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 9.44

S babičkami jsem určitě měla lepší vztahy než s máti. Ta mě nevychovávala, neměla na mě čas ani nervy, nebyla jsem podle ní nikdy dost dokonalá, takže její lásku jsem si zatím nezasloužila. Bohužel tím pádem jí ani nehodlám vnucovat tu svoji. Takže když se potkáme a bavíme, tak jen o cizích lidech, protože jinak si nemáme co říct. Moje výchova se jí nelíbí, zdravý životný styl naší rodiny je podle ní taky zbytečný, nechápe, že můžeme být opravdu šťastní i s minimem věcí. Ona šťastná není, takže to zajídá nákupy a cestováním, ale jen v tom štěstí nikdy nenajde.

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 6. 10. 2017, 19.07

Tak s babičkami jsem neměla vztah žádný. Jedna brzy zemřela, byla moc hodná, ale nejevila o mě valný zájem a druhá ta už vůbec ne. Jen když jí přijela nějaká návštěva, chlubila se mými fotkami, nebo mě přijela navštívit i s návštěvou a řekla mi, abych si vybrala nějakou dobrotu u nás v obchodě, který v tu dobu máma měla (obchod na vesnici). Aby se ukázala jaká je hodná babička.. Ale k narozeninám jsem od ní nic neviděla.. Teď se taky vidíme jednou za rok, vnuci jí také nezajímají a to od sebe nebydlíme daleko..

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 19.11

Já právě byla pro svoje babičky střed vesmíru a tudíž je mi líto, že to moje děti nepoznají. Dnešní babičky stojí za starou bačkoru ;o)

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 6. 10. 2017, 19.32

To zas já úplně říct nemůžu.. S mámou mám chladný vztah (je mi proti srsti se s ní obejmout, dát jí pusu, nikdy jsem neslyšela, že mě má ráda a já bych jí to taky neřekla..) ale jako babička je pro děti skvělá! Kluci jí milují! Umí je zabavit, neustále s dědou vymýšlejí a upravují zahradu tak, aby byla přizpůsobena dětem, krmí je, vyvařuje až moc a vzhledem k tomu, že syn děsně žárlí na svého mladšího bratra, už u nich i dvakrát spal a řekla bych, že si to užíval extrémně bez bráchy za zadkem.. Takže na tuhle stránku je to u nás dobré..

LucieS

LucieS, 6. 10. 2017, 23.34

To, že máš divnou matku, neznamená, že dnešní babičky stojí za starou bačkoru. Koukám, že nějak ve svých příspěvcích zobecňuješ.

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 7. 10. 2017, 1.00

Ja mam super mamku a super tchýni. 😊 Naštěstí. Jinak bychom se tu nevídaly, protože by web bez jejich hlídací pomoci neexistoval 😉💪🏼

patricia077

patricia077, 8. 10. 2017, 17.30

Saša si to uměla vybrat super mamka i tchýně no teda...to určitě bylo na objednávku .-)

Katka

Katka, 6. 10. 2017, 19.34

Moje máti a otec si taky občas vnoučata vezmou na prázdniny či výlety. Ale tchýně řeší max narozeniny a vánoce a letos si vzpomněla 28.8., že jsou prázdniny a vzala je na jeden výlet. Babička k pohledání.

Kamila Pecharová (Kamila Pecharová)

Kamila Pecharová, 6. 10. 2017, 19.59

No tak to je tedy super pomoc od babičky... No u nás tchyně pomáhá a hlídá taky a postará se, ale musíme si říct a já jí nerada zatěžuji, protože je starší, někdy si přece jen už neví rady a děda je nemocný, takže je nechci moc zatěžovat

Katka

Katka, 7. 10. 2017, 8.53

Nezobecňuji viz zdejší diskuse o hlídacích babičkách, kde je nás spousta, co pomoc ze strany prarodičů prostě nemáme nebo minimální. Moje kamarádky na tom nejsou o moc lépe a vzhledem k tomu, že po republice vznikají agentury babiček, co hlídají cizí děti, tak evidentně poptávka je

nela škrhová (nellys)

nellys, 6. 10. 2017, 9.20

Já se narodila v porodnici a stejně jako všechny děti tenkrát byla oddělená. I přesto mám s mamkou úžasný vztah, i když teď co bydlíme spolu to někdy trochu skřípe... měla jsem díky ní úžasné dětství a v dospívání mi ji spousta kamarádek záviděla, protože jsem jí vždycky mohla všechno říct! Doufám, že taky budu mít se svými dětmi takový vztah. A s babičkama?s mamčinou mamkou je to komplikovanější, jako máme se rády,navštěvujem se, ale tak nějak tam chybí taková ta srdečnost. Zato otcova maminka mi byla vždycky tou nejlepší babičkou na světě! Je to skvělý člověk, vždycky je tu pro mě a já na oplátku pro ni!

Kristynka Veselá (Kikinka30)

Kikinka30, 6. 10. 2017, 8.47

Mame vyborny vztah,co jsem se odstehovala a nasledne vdala,do te doby to byly rozpory snad ve vsem,co si vzpominam...ale mame se rady a s prckem si ted vyhraje,je fakt,ze v zivote s udalostmi se vzrahy meni. Ja byla narozena klasicky a hned k mamce na prso,byla jsem treti,takze jsem hned bumbala

Lenka Hofbauerová (Leňulka)

Leňulka, 6. 10. 2017, 8.39

jj a babičku mám jen jednu (od taťky) a taky bezva, bydlela jsem u ní a dojížděla do školy, na intru jsem být nechtěla a od ní jsem to měla blíž a navíc v té době umřel děda tak aby tam nebyla sama. Zrovna tu byla na výletě, tak 3x ročně sedne na autobus a přijede sem k nám na pár dní a Jinak mám super vztah i s tchýní to je taková druhá maminka a manželova babička taky super Ono je to všechno spíš o lidech než o tom jak se kdo narodil

Lenka Hofbauerová (Leňulka)

Leňulka, 6. 10. 2017, 8.34

Tak s mamkou mám vztah super, v období puberty to bylo na čtýru ale tak to zná snad každý, jinak úplně bezva a žádný problém. Narodila jsem se normálně a v porodnici a hned jsme byly spolu. Nevím jako jestli je to nějak ovlivněno zrovna tímhle ale to my nesedí. Ségra se taky narodila normálně, v porodnici a byly hned spolu a nemůžou si ty dvě přijít na jméno. Takže těžko říct čím to

Janako

Janako, 6. 10. 2017, 14.16

Tak urcite hraje roli i povaha cloveka.

Anna K.

Anna K., 6. 10. 2017, 7.59

No u mě taky klasika jako před 20 lety a maminku jsem měla moc moc ráda a přesto že jsem byla nespící dítě ona mně taky taky záleží na tom jaký vztah k vám má matka během dětství a to žáden bonding nezachrání, pokazit se během života může ledacos...

Lenka Diasová (Lenča Pešková)

Lenča Pešková, 6. 10. 2017, 7.59

S mamkou mam pekny vztah. Jsme spis jak kamaradky. 100% jsem se narodila v porodnici a v drivejsi dobe bonding nebyl takze jsem byla urcite jinde nez mamka. Cisarem jsem se nenarodila. S babickou mam taky dobry vztah jen mi nesmi davat moc nevyzadanych rad🙂

Lenka Hofbauerová (Leňulka)

Leňulka, 6. 10. 2017, 8.35

bonding sice nebyl ale byla jsme s mamkou hned a to je už doooost let