Zuzana Lišková (Zuzka Čtvrtečková)

Zuzka Čtvrtečková, 3. 5. 2016, 22.41

My jsme měli vyrobenou, ale ta byla na ozdobu. A tu , co byla na hranici jsme vysvětlili jako oslavu jara. Že čarodějnice odlétá... Malý má čarodějnice zafixované jako negativní postavy z pohádek a třeba v Perníkové chaloupce je hozená do pece, takže to pochopil takto.

Jitka Fárková (Lipi4)

Lipi4, 30. 4. 2017, 13.18

Vysvětlila jsem to staršímu synovi podobně...

Veronika Mahdalová (Mahdalka)

Mahdalka, 2. 5. 2016, 14.13

2,5 letýmu jsem řekla,že je to takový zvyk,že se zapálí čarodějnice,která je jen hadrová,že není živá a když shoří,stane se z ní v nebi hvězdička - taky chudák natahoval,když jí viděl hořet

k.o.r.i.n.e.k

k.o.r.i.n.e.k, 2. 5. 2016, 8.55

Já bych s dítětem doma čarodějnici vyrobila a pak mu řekla, že ta na hranici je prostě také vyrobená aby pochopil, že se nemusí bát ...

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 3. 5. 2016, 10.44

Tak to dělá sousedka.. s dětmi vyrábí čarodějnici sami.. vycpou tričko slámou, na karton namalují zamračený obliček (jako symbol zla) a to pak nikomu ani nepřijde, že by měla nějakou souvislost s "živou" osobou.. zkrátka je to symbol. To se mi zdá v pohodě. Ale ta, ke které jsme se dostali my, měla vytvarované nohy (je vidět z fotky), na nohou tenisky, kabelku přes ruku... no fakt hodně věrná a bylo to nepříjemné. Příště nepůjdu někam, kde nevím, co můžu čekat.

Lucie Chmielová (snany)

snany, 1. 5. 2016, 23.28

Naše děti to taky nijak netraumatizovalo. Syn který se ptá pořád a na vše neměl žádné otázky, bral to jako zábavu, je zvyklý na oheň a ví, že spálena byla neživá věc. Třeba později to začne řešit. Každé dítě je jiné a taky záleží na momentálním psychickém rozpoložení.

Kateřina Mokřičková (Minnie)

Minnie, 1. 5. 2016, 18.58

Nic to se mnou nedělá a ani s dcerou (4 roky) ve školce taky měli Čarodějnický týden, v pátek rej v převlečení za čarodějnice, líbilo se jí to. Na čarodějnice jezdíme každý rok k mé babičce na vesnici, letos tam poprvé byly i dvouletá dvojčata od tety a v pohodě. Jsou tam soutěže pro děti, a dcera těšila se hlavně na opékání špekáčku že zapálili hranici to byl taky zážitek, velký oheň, to že shořela baba byl jako doprovodný zážitek. Všechny děti poznaly že je jen vyrobená. Nějakým upalováním v minulosti si fakt hlavu nezatěžuju a ani dceři nevyprávím.

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 3. 5. 2016, 10.46

Souhlasím. Když je to součást víc aktivit, je to v pohodě. Jak jsem psala v odpovědi pro k.o.r.i.n.e.k., tahle byla až moc realistická a sešlo se asi víc věcí dohromady. Příště budu chytřejší.

renata Singh (benca)

benca, 1. 5. 2016, 15.22

cudny zvyk, tiez sme dnes v telke pozerali morenu hadzali do vody a malicka, ze mami preco tu babiku hadzu do vody

Lucie Čížková (nocken)

nocken, 1. 5. 2016, 8.52

Dcery byly i u výroby toho strašáka, "čarodejnice", která pomůže držet zlo dál od vesnice. Ještě se chodilo kolem ohně a říkala se k tomu říkanka. Děti nejsou svázané minulostí a ani je nenapadlo, že by tam byl skutečný člověk. Byl to strašák vycpaný slámou, takže věc, a toho nic nebolí, není to žádný živý tvor.

Dagmar Veverková (dáša)

dáša, 1. 5. 2016, 16.30

Já nevim no, náš syn je hodně zvídavý a empatický, takže bych řekla, když je ta čarodejnice dost realistická, že dítě napadne, že je to jako člověk a proč tam je? A aby neupálili i jeho. Také beru podle sebe a toho co se mi honilo v hlavě. Sice děti nejsou svázané minulostí a naše myšlení je dost ovlivňuje. Ale děti zase nedokážou od sebe oddělit realitu a smyšlené věci.

Katka

Katka, 1. 5. 2016, 8.12

Původně měly ohně chránit před démony, také je to oslava jara a plodnosti. Naše děti upálení zaujalo, nic negativního v tom neviděly a ani se neptaly.

dáša Petrášová (dasza)

dasza, 1. 5. 2016, 6.24

Nijak to nedramatizujem.ba naopak s deckama pozorujem jak hori a jeste dodavame..este hlava..aaa uz je taly cerna atd..a kdyz se ptal..rekla sem mu ze kdysi davno opravdu byli zle jezibaby.a strasidla.a bylo potreba se jich ubavit.aby nepachalo zlo...tak se zacli palit...nemel k tomu nijak zvlast otazk . A nevypada ani jeden ze by z toho meli nakou hlavu v pejru;)

Dagmar Veverková (dáša)

dáša, 30. 4. 2016, 23.48

Syn se naštěstí dnes neptal, dost ho fascinoval ten velký oheň. Ale viděla jsem, jak mu asi hlavou vrtá i ta čarodejnice tam. Původně se tím ohněm zaháněly zlé postavy a duchové, démoni..díky inkvizici tam máme čarodejnice (což zhoršuje vysvětlení), ale asi bych řekla něco v tom smyslu, že se tím ohněm zahání všechno zlo, třeba i zlé čarodejnice a ta nahoře je jen jako, lidma vyrobená. A mně se udělalo úplně šoufl, při představě, že dřív na těch hranicích byly skutečné ženy. které třeba jen léčily ostatní bylinkami nebo byly jinak "divné".

Alexandra Wolfová (Alexandra)

Alexandra, 1. 5. 2016, 7.37

Tak to máme naprosto stejné, Dášo. Vysvetlení i dojmy... Zlé síly, čarodějnice ze slámy. Ale bylo videt, jak to v té hlavičce šrotuje. Jeste neví, co je zlo... Tak do toho zacala mluvit o lektvarech, čertech, strašidlech. Ted měli taky ve skolce tyden o carodejnicich, v patek završeny tím, ze měli byt sami převlečení (a šup dva dny na to čarodějnice hoří).. No snad jsem se s tím poprala tak, aby jí z toho v hlavě nezůstalo nejaké trauma.